Geschiedenis

De prachtige boeieraak “Westfries” is een markant zeilschip dat in 1896 te OudeRkerk aan de IJssel bij scheepswerf van Duijvendijk is gebouwd. Het schip behoort daarmee tot één van de oudste nog zeilende IJsselaken van ons land. Zij vervoerde zand en grind in die tijd voor de steen- bakkerijen langs de IJssel. “Westfries” (die toen nog de naam Zeldenrust droeg) stond bekend als een snel zeilend schip met een prachtige lijn.

Na vele jaren dienst te hebben gedaan als werk- en woonschip (de hele familie woonde en werkte mee aan boord) werd het schip rond 1920 uit de vaart genomen. “Westfries” heeft in de loop der jaren al veel meegemaakt. In het verleden is het schip zelfs in gebruikt genomen als woonboot! De mast en de dekken verdwenen en er werd een opbouw op geplaatst. Zij leek haar dagen te moeten gaan slijten in de binnenstad van Alkmaar.

Gelukkig werd “Westfries” in de jaren zestig van de vorige eeuw opgemerkt door een liefhebber van klassieke schepen die meteen viel voor haar prachtige lijn. Hij kocht het schip en er werd direct een begin gemaakt met een volledige restauratie die jaren zou duren. Het resultaat anno 2002 is een magnifiek schip met uitstekende zeilcapaciteiten.
Wanneer u aan dek stapt van “Westfries” valt meteen haar ruime teakhouten dek op. Vanaf het dek stapt binnen in een enorme kuip die met glanzend teak is betimmerd.
Met haar sierlijke spierwitte romp, prachtige teakhouten dekken, bronzen lieren en hagelwitte zeilen is de Westfries een markante verschijning op de Nederlandse wateren en met recht voor vele bedrijven hun eigen “Statenjacht”.

Met haar sierlijke witte romp, teakhouten dekken en prachtige bronzen lieren is de Westfries een markante verschijning op de Nederlandse wateren en met recht voor vele families, collega’s of vrienden hun eigen ‘statenjacht’ voor 1 dag. Rondom het grote stuurrad is ruimte voor 12 personen die allen kunnen genieten van de nagenoeg eindeloze rust en het prachtige uitzicht.
De kuip is tevens de plek van waaruit de zeilen en zwaarden bediend worden m.b.v. de karakteristieke bronzen lieren. Vanuit de kuip stapt u binnen in de salon welke u terugbrengt naar de tijd van toen. In een gezellige ambiance kunt u genieten van een hapje en een drankje.